Бордюр чи поребрик: у чому відмінності?

Окантовка – простий та естетичний спосіб позначення зон

У цю категорію дуже широка палітра виробів, найчастіше з бетону, які, як випливає з назви, є краєм різних зон. Завдяки їм можна швидко, легко та недорого відокремити різні частини території навколо будівлі, отримуючи цікаві архітектурні ефекти. Чудово підійде, якщо ви хочете побудувати під’їзну доріжку, тротуар, терасу або, наприклад, позначити газон та клумби.

Почнемо з того, що широка категорія полів включає такі елементи, як бордюр та поребрик.

Для чого використовують бордюри та поребрики?

При мощенні бруківкою необхідно надійно зафіксувати кордони по всьому периметру ділянки. Адже в процесі експлуатації під дією навантажень та природних факторів початкова форма території мощення може суттєво деформуватися, а краї розповзтися. В результаті не тільки втрачається естетичний вигляд, але і, що критичніше, покриття з бруківки втрачає стійкість і надійність.

Для запобігання цим проблемам існують спеціальні бетонні вироби, які закріплюють межі покладеної території.

  1. Бордюр.

Насамперед призначений для фіксації ділянок з великими експлуатаційними навантаженнями. Тому зазвичай використовується для будівництва доріг, площ промислового призначення. Бордюри розмежовують проїжджу та пішохідну частини дороги, а також запобігають розмиванню дорожнього полотна та сприяють збільшенню терміну його служби.

2. Поребрик.

Як правило, використовують у секторі приватного будівництва, а також при облаштуванні міських тротуарів або паркових алей, сходів чи терас, тобто для територій із меншою інтенсивністю руху та площею укладеної поверхні.

Відповідно до призначення, бордюр та поребрик значно відрізняються конфігурацією. Бордюр має велику товщину, висоту, вагу та поперечний переріз. Ця різниця добре помітна візуально.

Товщина бордюру – 15 см і більше, а висота знаходиться в діапазоні 27-30 см. Товщина ж поребриків – від 5 до 8 см, а висота – 20-25 см. Вага одного бордюру в середньому в 3-4 рази більша за вагу поребрика.

Бордюри, як правило, сірого кольору – їх виготовляють без додавання барвника, а поребрики часто використовують у кольоровому варіанті (відповідно до забарвлення бруківки).

Отже, якщо вам потрібно облаштувати бруківкою власне подвір’я або садок, вам для фіксації меж ділянки знадобляться саме поребрики. А для промислового замощення або під час будівництва доріг зупиніть свій вибір на бордюрах.

Як зміцнити бордюр та поребрик?

Також як і тротуарну плитку, їх теж потрібно зміцнювати та захищати просочувальним засобом FOB-F7.

Для чого це потрібно?

  • Щоб вода не проникала глибоко у структуру, оскільки вона здатна згодом руйнувати її.
  • Забезпечується захист від перепадів температури, снігу та льоду.
  • Збільшується стійкість до механічного стирання.
  • Підвищується морозостійкість.
  • Колір зберігається інтенсивним.
  • Захист від сонячного проміння.

Отримайте консультацію нашого менеджера, звертайтесь за телефоном ☎️099 911-0-911 або переходьте на сайт https://gidrofob.com.ua.